Στιγμιότυπα 2014

Κυριακή, 03 Μάιος 2015 16:56

Επίσκεψη του Glossomobil στο σχολείο μας στα πλαίσια του μαθήματος των Γερμανικών

                Στις 5/02/2015 οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ που διδάσκονται Γερμανικά ως 2η ξένη γλώσσα, δέχθηκαν στα πλαίσια του μαθήματος και μετά από συνεννόηση της αρμόδιας καθηγήτριας με το Ινστιτούτο Goethe, την επίσκεψη του «κινητού λεωφορείου γερμανικής γλώσσας» και απόλαυσαν ένα εναλλακτικό μάθημα μαθαίνοντας γερμανικά με βιωματικό και συμμετοχικό τρόπο.

                Συγκεκριμένα, τις πρώτες δύο διδακτικές ώρες δεχθήκαμε στα πλαίσια του μαθήματος δύο καθηγητές του προγράμματος Glossomobil, οι οποίοι διεξήγαγαν δραστηριότητες εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας με τη γνωριμία των μαθητών με την καθηγήτρια και τον καθηγητή, οι οποίοι εξήγησαν τι σημαίνει όλη αυτή η κίνηση, πώς το Glossomobil ταξιδεύει σε όλα τα σχολεία ανά την Ελλάδα που το προσκαλούν και ποιος ο σκοπός του.

                Η δραστηριότητα άρχισε με ένα γερμανικό τραγούδι το οποίο προβαλλόταν με προτζέκτορα στον πίνακα. Οι καθηγητές τραγουδούσαν τους στίχους, οι οποίοι προβάλλονταν και μπορούσαν να τους διαβάζουν όλοι, ενώ παράλληλα παιζόταν και σχετικό βίντεο-κλιπ. Όλοι διάβαζαν, τραγουδούσαν γερμανικά και χόρευαν στους ρυθμούς του τραγουδιού, μόνο που οι χορευτικές κινήσεις εισήγαγαν και αντίστοιχο λεξιλόγιο στα γερμανικά. Οι μαθητές με έναν πολύ ψυχαγωγικό τρόπο έμαθαν εκφράσεις προσανατολισμού, χειρονομίες και λεξιλόγιο της καθημερινότητας των εφήβων της Γερμανίας. Η εκμάθηση συνδύασε όλες τις δεξιότητες, ανάγνωση, ακουστική ικανότητα, προφορική έκφραση και αυτά με κίνηση και μελωδία, γεγονός πουοδηγεί στην πιο αποτελεσματική εκμάθηση εις βάθος και μακροπρόθεσμα  και κυρίως με ευχάριστο τρόπο.

                Στη συνέχεια οι μαθητές διδάχθηκαν τα χρώματα με παιγνιώδη τρόπο και κάνοντας κατασκευές καθισμένοι στα θρανία τους και αμέσως μετά κλήθηκαν να αναπαράγουν το λεξιλόγιο με μίνι διαγωνισμούς μεταξύ τους, στους οποίους έλαβαν μέρος με πολύ κέφι και διάθεση.

                Στην επόμενη φάση βγήκαμε όλοι στο προαύλιο, όπου διεξήχθη η δραστηριότητα με το πολύχρωμο  αερόστατο. Οι μαθητές στήθηκαν γύρω από το αερόστατο και το κρατούσαν περιμετρικά έτσι ώστε να αντιστοιχεί στον καθένα ένα χρώμα. Όταν η καθηγήτρια τους καλούσε να το σηκώσουν, τότε φώναζε ένα χρώμα και οι μαθητές που είχαν το χρώμα αυτό έτρεχαν κάτω από το αερόστατο ακριβώς απέναντι και καταλάμβαναν αντιστοίχως νέες θέσει περιμετρικά. Ξανακούστηκε όλο το λεξιλόγιο, οι εκφράσεις και τα χρώματα που διδάχθηκαν μέσα στην αίθουσα, και τώρα το εμπέδωναν με κίνηση, παιχνίδι και πολύ κέφι μέσω ενός νέου παιχνιδιού όπως το αερόστατο.

                Τέλος, μοιράστηκαν παιχνίδια και αναμνηστικά εκ μέρους του Glossomobil σε όλους τους μαθητές, όπως καπέλα, μπλουζάκια με θέματα διάφορα χόμπυ των εφήβων Γερμανών, μπρελόκ, πάζλ με τον χάρτη της Γερμανίας και σχολικές τσάντες.

                Οι μαθητές ευχαριστήθηκαν και εκτίμησαν πολύ θετικά την όλη δραστηριότητα, έμαθαν από παιδαγωγική άποψη με κέφι την ξένη γλώσσα, αλλά και από διδακτικής άποψης η μάθηση συνδύασε περισσότερες από μία αισθήσεις, και επομένως με την ολιστική αυτή μέθοδο εσωτερικεύθηκε βαθύτερα, σταθερότερα και αποτελεσματικότερα η μαθησιακή ύλη.

                Στην όλη διαδικασία είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση και συμβολή της διευθύντριας, κας Θεοδωράκη, ως προς το οργανωτικό τόσο της υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και ως προς την διάθεση του προαύλιου χώρου για τις δραστηριότητές μας με αντίστοιχο προγραμματισμό που έκανε. Αμέριστη ήταν και η συνεργασία των δασκάλων της ΣΤ΄ των οποίων η αίθουσα διατέθηκε, και η συμβολή τους στο στήσιμο της υλικοτεχνικής υποδομής που ήταν απαραίτητη για τις δραστηριότητες μέσα στην αίθουσα.

 

Πολυξένη Λέντζιου

ΠΕ07 Γερμανικών

Κυριακή, 19 Οκτώβριος 2014 09:01

"Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι"

Τη Δευτέρα 6-10-2014 στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού με θέμα «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι» πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και προβλήθηκε βίντεο και υλικό σχετικά με το θέμα.

Συγκεκριμένα οι μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων παρακολούθησαν βίντεο για την αξία της διαφορετικότητας και ενάντια στο ρατσισμό απέναντι σε άτομα διαφορετικού φύλου, ιδιαίτερων ικανοτήτων (αναπηρίες, αυτισμό κ.τ.λ.) και διαφορετικού χρώματος. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση  και προβληματισμός για τα βίντεο που προβλήθηκαν και κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις από τους μαθητές.

Ταυτόχρονα οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης παρακολούθησαν την ταινία «ΝΕΜΟ» η οποία έχει σαφή μηνύματα για τη διαφορετικότητα.

Τέλος οι μαθητές έφτιαξαν αφίσες και δημιούργησαν κατασκευές με κεντρικό σύνθημα «Γέφυρες χτίζουμε φράγματα γκρεμίζουμε».

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Ιανουάριος 2015 22:57
Σάββατο, 18 Οκτώβριος 2014 20:10

"Γέφυρες χτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε"

Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας αθλητικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού με θέμα «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».

Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας, δώσαμε το μήνυμα ότι μέσα από τον αθλητισμό μπορούμε να επικοινωνήσουμε, να συνυπάρξουμε και να συνεργαστούμε με ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς ως προς τη φυλή, το φύλο, την εθνική ή τοπική καταγωγή, την κοινωνική θέση και την κατάσταση της υγείας.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι εξής αθλητικές δραστηριότητες-παιχνίδια:

Α τάξη.

Κυνηγητό «οι λύκοι και τα αρνάκια». Στο παιχνίδι αυτό ανατράπηκαν οι ρόλοι και τα αρνάκια κυνηγούσαν τους λύκους. Οι λύκοι δεν είναι πάντα κακοί μπορεί να είναι και καλόκαρδοι.

Β τάξη.

«Ο τυφλός και ο οδηγός». Με τη μορφή σκυταλοδρομίας τα ζευγάρια ( τυφλός και οδηγός) καλύπτουν μια απόσταση και αλλάζουν τη μπάλα από το ένα στεφάνι στο άλλο.

Γ τάξη.

«Η τυφλή κάμπια». Τα παιδιά σχηματίζουν σειρές το ένα πίσω από το άλλο. Όλα τα παιδιά εκτός από το πρώτο έχουν δεμένα τα μάτια τους και καλύπτουν μια συγκεκριμένη διαδρομή.

Δ τάξη.

«Ο τυφλός κυνηγός».Τα παιδιά μπαίνουν μέσα σε στεφάνια. Ο κυνηγός με δεμένα μάτια προσπαθεί να πιάσει κάποιο παιδί που απαγορεύεται να βγει από το στεφάνι του αλλά μπορεί να σκύβει και να ελίσσεται.

Ε τάξη.

Boccia.

Στ τάξη.

Goalball, βόλεϊ καθισμένων.

Οι Γυμναστές:

Λιάκου Βασιλική

Ζαφειριάδης Μιχαήλ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Ιανουάριος 2015 22:56
Αναζήτηση
Ημερολόγιο

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Καιρός
Ποιός γιορτάζει;
Ανατ.: 02.59
Δύση: 18.00
Σελήνη
29 ημερών
Αγριππίνης μάρτυρος, Αριστοκλέους ιερομ., Δημητριανού διακόνου, Αθανασίου αναγνώστου
Σύνδεσμοι

Title

Title

Title