Ευρωπαϊκά

Κυριακή, 11 Ιανουάριος 2015 23:28

eTwinning πρόγραμμα "Christmas Cards Exchange"

Οι μαθητές του ολοημέρου στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών συμμετείχαν στο έργο eTwinning “ ChristmasCardsExchange” και αντάλλαξαν Χριστουγεννιάτικες κάρτες, τις οποίες οι ίδιοι έφτιαξαν, με δεκαοκτώ σχολεία του εξωτερικού από δώδεκα χώρες: Πολωνία, Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λετονία, Ιταλία, Σλοβακία, Ισπανία, Αυστρία, Βουλγαρία. Οι κάρτες περιείχαν ευχές γραμμένες στα Αγγλικά αλλά και στη γλώσσα της  χώρας από την οποία προέρχονταν η κάθε κάρτα.    

Η εκπαιδευτικός

Ζάνη Σπυριδούλα (ΠΕ06)

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Ιανουάριος 2015 23:51
Τετάρτη, 07 Ιανουάριος 2015 16:26

Βραβεία eTwinning για την ΣΤ΄2 τάξη της σχολικής χρονιάς 2013-14

     

Το eTwinning είναι η Κοινότητα για τα σχολεία στην Ευρώπη και αποτελεί μέρος του Comenius, του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σχολεία. Εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, μπορούν να εγγραφούν για να ανταλλάξουν ιδέες και παραδείγματα πρακτικής, να ομαδοποιηθούν σε Ομάδες, να μάθουν μαζί σε Εκδηλώσεις Εκμάθησης και να αναλάβουν τη διεξαγωγή από κοινού online έργων. Πιο συγκεκριμένα, τάξεις από τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκά σχολεία, που προέρχονται από τουλάχιστον δύο Ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργούν ένα έργο πάνω σε οποιοδήποτε θέμα επιθυμούν (λογοτεχνίας, ιστορίας, περιβάλλοντος, τεχνών, φυσικής, παράδοσης κλπ.) και χρησιμοποιούν τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για να διεξάγουν την εργασία τους, μέσω του Διαδικτύου, και χωρίς να απαιτούνται πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις. Τα έργα μπορεί να είναι μικρά (διαρκείας 2-3 εβδομάδων) ή μεγαλύτερα (ενός ή δύο τριμήνων ή και ετήσια) και πρέπει να διαθέτουν μία καλή ισορροπία μεταξύ της χρήσης των ΤΠΕ και των δραστηριοτήτων της τάξης, και να ταιριάζουν στην εθνική διδακτέα ύλη των σχολείων που συμμετέχουν.
Οι μαθητές που συμμετέχουν εκπονούν ομαδικά είτε τις ίδιες εργασίες είτε τμήματα μιας ευρύτερης, ενώ ταυτόχρονα πετυχαίνουν την καλύτερη αλληλογνωριμία μεταξύ τους, μαθαίνουν για την εκπαίδευση, τη ζωή και τη νοοτροπία άλλων λαών, αποκτούν φίλους, διευρύνουν τους ορίζοντες και τις γνώσεις τους και νιώθουν μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας, παιδιών και λαών. Η επικοινωνία τους γίνεται σε ένα απόλυτα ασφαλές και ελεγχόμενο διαδικτυακό περιβάλλον (www.etwinning.net), αλλά μπορεί να επεκταθεί και σε παλιότερες μεθόδους επικοινωνίας, όπως το ταχυδρομείο.

Στα πλαίσια αυτά η ΣΤ΄2 τάξη συμμετείχε στο πρόγραμμα με τίτλο «Comparison of Fairytales» μαζί με 20 σχολεία από άλλες 11 χώρες: Ιταλία, Σλοβακία, Πολωνία, Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Σλοβενία, Ισπανία, Τσεχία και Ρουμανία.
Το έργο απευθυνόταν σε παιδιά 9-12 ετών, διεξήχθη απ’ όλους με τη μέθοδο project (στην οποία τα παιδιά ήταν ήδη πολύ εξοικειωμένα), και στόχευε στην απόκτηση γλωσσικών δεξιοτήτων, γνώσεων υπολογιστών, καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, επιστημονικών γνώσεων, ικανοτήτων συνεργασίας και δημιουργικότητας.
Η διαδικασία της εργασίας αυτής περιλάμβανε τις εξής φάσεις:
- Νοέμβριος: αλληλογνωριμία των συμμετεχόντων μαθητών, μέσω κειμένων και εικόνων παρουσίασής τους και παρουσίασης της πόλης και του σχολείου τους· επιλογή ιστορίας-μύθου (για εμάς, «Οι Όρνιθες» του Αριστοφάνη) και δημιουργία αντιπροσωπευτικού λογότυπου και αφίσας από κάθε τάξη.
- Δεκέμβριος: συνοπτική εικονογραφημένη παρουσίαση της ιστορίας-μύθου.
- Ιανουάριος: διασκευή της ιστορίας-μύθου σε παιδικό θεατρικό έργο· μοίρασμα ρόλων και έναρξη προβών.
- Φεβρουάριος: παρουσίαση από κάθε παιδί του ρόλου που ανέλαβε.
- Μάρτιος: μετατροπή της ιστορίας σε κόμικς.
- Απρίλιος-Μάιος: δημιουργία ηχητικής και οπτικής παρουσίασης της ιστορίας.
- Ιούνιος: θεατρική παράσταση· αξιολόγηση, παρουσίαση της εργασίας στο σχολείο μας.

Η εργασία κυρίως έγινε στο σχολείο, τμήματά της όμως χρειάστηκε να γίνουν και στο σπίτι από τα παιδιά (κυρίως οι παρουσιάσεις σε power point ή word). Όλα τα παιδιά εργάστηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό, και εντός και εκτός σχολείου, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Πέρα από τη χαρά και την ικανοποίηση που τους άφησε, η αναγνώριση γι’ αυτό το αποτέλεσμα ήρθε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με την απόκτηση της Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας και της Ευρωπαϊκής Ετικέτας Ποιότητας.
Παρακάτω επισυνάπτουμε τα συνοδευτικά κείμενα των βραβεύσεων από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Υπηρεσία του eTwinning.
Ταυτόχρονα δίνουμε και μέρος από τις εργασίες που έκαναν τα παιδιά και ανέβασαν μετά στην ιστοσελίδα της εργασίας, για να τα δουν τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Ο δάσκαλος της τάξης:

Καψωμάνης Θεοφάνης


Εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning ‏
25 Σεπτεμβρίου 2014 10:03:54 μμ

 
Dear Theophanis Kapsomanis (23ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης),
Congratulations! You have been just awarded with the Quality Label for the work you have done in eTwinning.
Τα δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα έργο eTwinning είναι η συνεργασία / αλληλεπίδραση των συνεργαζόμενων σχολείων σε όλες τις φάσεις του έργου (σχεδιασμός, υλοποίηση, αξιολόγηση, προβολή) σε επίπεδο εκπαιδευτικών και μαθητών, και η χρήση των ΤΠΕ για την υλοποίηση του έργου (παραγωγή αποτελεσμάτων) και για την ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας των εταίρων, τα οποία στο συγκεκριμένο έργο διαφαίνονται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.
Συγχαρητήρια!
Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης

 

Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας
31/10/2014

Αγαπητέ Theophanis Kapsomanis,
Συγχαρητήρια! Το σχολείο σας βραβεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για την τελειότητα της εργασίας σας στο έργο eTwinning "COMPARISON OF FAIRY TALES". Αυτό σημαίνει πως η εργασία σας, η εργασία των μαθητών και του σχολείου σας έχει αναγνωριστεί στο υψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σαν αποτέλεσμα, θα λάβετε ένα πιστοποιητικό το οποίο μπορείτε να επισυνάψετε στην ιστοσελίδα σας και να το εκθέσετε σε μία περίοπτη θέση στο σχολείο σας. Επίσης, το έργο σας θα εμφανιστεί σε έναν ειδικό χώρο της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Πύλης στο www.etwinning.net.
Για μία ακόμη φορά, συγχαρητήρια για αυτό το μοναδικό επίτευγμα και ελπίζω να συναντηθούμε σε κάποια από τις εκδηλώσεις eTwinning κατά τη διάρκεια του έτους.
Με τους καλύτερους χαιρετισμούς μας
eTwinning Team

Για να δείτε τις εργασίες των παιδιών ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους:

23rd Primary School, Introduction, The Birds: https://drive.google.com/file/d/0B3P6Fn2leswLc2s0Q1BPUDljdFU/view?usp=sharing

23rd-Σήμα: https://drive.google.com/file/d/0B3P6Fn2leswLOXZXVF8tb3U1U1k/view?usp=sharing

The Birds, Our Book: https://drive.google.com/file/d/0B3P6Fn2leswLdk1iTEg5dlhDem8/view?usp=sharing

The Birds-Ρόλοι: https://drive.google.com/file/d/0B3P6Fn2leswLcHJOSE9PRDBfdkU/view?usp=sharing

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιανουάριος 2015 20:10
Κυριακή, 07 Δεκέμβριος 2014 15:37

Βράβευση με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας